Σε αρκετά σπίτια το πατητήρι βρισκότανε στο εσωτερικό του και μετά το πάτημα αξιοποιούσαν το χώρο για άλλες ανάγκες όπως πχ την τοποθέτηση κρεβατιού.
Στα πατητήρια πατούσαν τα σταφύλια για να γίνει ο μούστος και μέσα απο την πέτρινη λαξευτή κουτσουνάρα ο μούστος έπεφτε στο δοχειό.
Απο το δοχειό με μαστραπάδες βάζανε το μούστο σε πιθάρι για να πάρει τις πρώτες βράσεις και να "καθαρίσει" και μετά το μεταγγίζανε στο κρασοβάρελο.
Τα κρασοστάφυλα που χρησιμοποιούσανε ήτανε ποικιλίες απο: κοτσιφάλι, βιλάνα, λιάτικο, θραψαθύρι, μοσχάτο, μαντιλάρι κλπ.
Τα στράφυλα που μένανε μπαίνανε σε πιθάρια και περιμένανε να πανε στο καζάνι για ρακί.