Οι εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας του χωριού είναι κάμποσες και οι περισσότερες συνδέονται με την παμπάλαια σχέση του χωριού με την αγγειοπλαστική.
Κατά την πρώτη εκδοχή το όνομα Θραψανό είναι σύνθετο από τα ρήματα θραύω και ψήνω, αφού κατά το καμίνιασμα (ψήσιμο) των αγγείων πολλά απο αυτά θρίβονταν.
Κατά μία άλλη εκδοχή προέρχεται από το ρήμα θάλπω, από το οποίο έγινε το θλάπω και θράψω = ζεσταίνω, θερμαίνω, θάλπη = πνίγη ρός καύσων του θέρους (Στέφ. Ξανθουδίδης «Γλωσσικαί Μελέται», Λεξικογραφικό Αρχείο, τόμ. 5, σ.99).
Απ' αυτά προέρχεται το Θραψανός = καμινάρης, επαγγελματικό όνομα εκείνου που ψήνει τα αγγεία. Άρα η σωστή γραφή είναι Θραψανώ, δηλαδή το χωριό των Θραψανών (Στέργιος Σπανάκης "Πόλεις και χωριά της Κρήτης").
Δεν αποκλείεται βέβαια, σαν κέντρο αγγειοπλαστικής και λόγω της ύπαρξης σπασμένων κεραμικών γύρω από τα καμίνια σε μεγάλες ποσότητες, θρύψαλα δηλαδή, Θράψαλα, το χωριό να ονομάστηκε Θραψανό.
Λιγότερο πιθανή είναι μία άλλη εκδοχή, κατά την οποία η ονομασία προέρχεται από το γεγονός ότι μετά από κάθε γλέντι ή πανηγύρι συνήθιζαν να σπάζουν (θραύουν) ό,τι εύρισκαν.
Σαν τελευταία εκδοχή και η οποία δεν έχει σχέση με την αγγειοπλαστική είναι η ονομασία να προήλθε από την παραφθορά της λέξης «θροφανός» που σημαίνει παχύς ψηλός και δυνατός.